31 Μαΐου – 03 Ιουνίου 2022

Ίδρυμα Ευγενίδου, Πεντέλης 11, Παλαιό Φάληρο

 Η Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Ερευνητική Υποδομή για τις Τέχνες και τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες DARIAH διοργανώνει το υβριδικό Ετήσιο Συνέδριο DARIAH 2022 από τις 31 Μαΐου έως τις 3 Ιουνίου στο Ίδρυμα Ευγενίδου στην Αθήνα, με την υποστήριξη του ΕΚ “Αθηνά” και της Υποδομής ΑΠΟΛΛΩΝΙΣ.

Θέμα του φετινού συνεδρίου είναι το Storytelling. Η δύναμη της αφήγησης ως μέσο επίτευξης κατανόησης και δημιουργίας γνώσης είναι βαθιά ενσωματωμένη στους ανθρώπινους πολιτισμούς, φθάνοντας μέχρι τα γραπτά μας αρχεία και κοιτάζοντας τόσο μπροστά όσο και η τεχνολογική μας φαντασία. Το πώς συγκεντρωνόμαστε, μοιραζόμαστε και χρησιμοποιούμε τις ιστορίες μας λέει πολλά για το ποιοι είμαστε, πώς διασκεδάζουμε και εκπαιδεύουμε, πώς χτίζουμε ταυτότητες και κατανοούμε τον κόσμο, πώς σχετιζόμαστε με το παρελθόν και το μέλλον μας.

Στο DARIAH 2022, θα εξερευνήσουμε τη δύναμη της αφήγησης στις τέχνες και τις ανθρωπιστικές επιστήμες. Εξετάζοντας τις ερευνητικές μας πρακτικές και τις ερευνητικές μας υποδομές μέσα από το πρίσμα της αφήγησης, ελπίζουμε να οικοδομήσουμε εννοιολογικές γέφυρες μεταξύ των τεχνών, της τεχνολογίας, των ανθρωπιστικών επιστημών και όχι μόνο.

Η συμμετοχή στην εκδήλωση είναι δυνατή είτε δια ζώσης, είτε διαδικτυακά. Η συμμετοχή είναι δωρεάν, αλλά απαιτείται εγγραφή.

Η ευρωπαϊκή ερευνητική υποδομή DARIAH διοργανώνει ετήσια συνέδρια/εκδηλώσεις, προσκαλώντας την κοινότητα σε συζήτηση και παρουσίαση έρευνας σχετικά με το καθορισμένο θέμα του συνεδρίου. Μπορείτε να δείτε προηγούμενες ετήσιες εκδηλώσεις του DARIAH εδώ.

Το ελληνικό σκέλος του DARIAH, το δίκτυο ΔΥΑΣ/DARIAH-GR, αποτελεί μία από τις δύο συνιστώσες της Υποδομής ΑΠΟΛΛΩΝΙΣ. Το ΕΚ “Αθηνά”, ως συντονιστής της Εθνικής Υποδομής ΑΠΟΛΛΩΝΙΣ, έχει αναλάβει τη φιλοξενία της φετινής ετήσιας εκδήλωσης, με την υποστήριξη της διοργάνωσης στην Ελλάδα.