Συζήτηση στρογγυλής τράπεζας με θέμα “Digital Humanities: Is Music part of them?” οργανώθηκε και συντονίστηκε από την Αγιάτη Μπενάρδου (Μονάδα Ψηφιακής Επιμέλειας/Ε. Κ. “Αθηνά”) στο 2ο Συνέδριο Μουσικών Βιβλιοθηκών, Αρχείων και Κέντρων Τεκμηρίωσης (27-28 Απριλίου 2018).

Το ετήσιο συνέδριο που διοργανώνει το Ελληνικό Παράρτημα της IAML φιλοδοξεί να αποτελέσει θεσμό για τις ελληνικές μουσικές βιβλιοθήκες και αρχεία και μία από τις σημαντικότερες εκδηλώσεις στο χώρο των βιβλιοθηκών, αρχείων αλλά και της μουσικολογίας. Φέτος το Ελληνικό Παράρτημα της IAML ένωσε τις δυνάμεις του με το Ωδείο Αθηνών και, υπό την σκέπη του Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου/Δήμος Αθηναίων, πραγματοποίησε στις 27 και 28 Απριλίου στην Αθήνα το 2ο Συνέδριο Μουσικών Βιβλιοθηκών, Αρχείων και Κέντρων Τεκμηρίωσης.

Στη στρογγυλή τράπεζα που οργάνωσε η Αγιάτις Μπενάρδου, συνεργάτιδα της Μονάδας Ψηφιακής Επιμέλειας/Ε.Κ. “Αθηνά,” ένα πάνελ από ομιλητές ειδικούς στη Μουσική, τη Μουσικολογία και τις Ψηφιακές Ανθρωπιστικές Επιστήμες επιχείρησε να διερευνήσει τα σημεία τομής μεταξύ Μουσικής και Ψηφιακών Ανθρωπιστικών Επιστημών από διαφορετικές σκοπιές και αφετηρίες. Τις σύντομες και περιεκτικές εισηγήσεις των ομιλητών ακολούθησε συζήτηση μεταξύ τους αλλά και με το κοινό, η οποία αποδείχτηκε εξαιρετικά ενδιαφέρουσα.

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ

Δρ. Μανουσάκης, Συνθέτης/Sound Artist

Δρ. Παναγιώτης Πούλος, Τμήμα Τουρκικών Σπουδών & Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών, ΕΚΠΑ

Δρ. Αγγελική Πούλου, Επιμελήτρια και θεωρητικός των Μέσων και των Παραστατικών Τεχνών

Prof. Seamus Ross, Faculty of Information (iSchool), University of Toronto

Δρ. Γιάννης Τσάκωνας, Αναπληρωτής Διευθυντής Βιβλιοθήκης και Κέντρου Πληροφόρησης, Πανεπιστήμιο Πατρών