Παρουσίαση της συνεργάτιδας της Υποδομής ΑΠΟΛΛΩΝΙΣ, Αγιάτης Μπενάρδου, στη σειρά DARIAH Friday Frontiers: Autumn/Winter 2022 Series.

Παρακολουθήστε διαδικτυακά την παρουσίαση της συνεργάτιδάς μας, Αγιάτης Μπενάρδου, με θέμα “First-person digital storytelling on difficult heritage: Block 15 of the Haidari Concentration Camp”, που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 9.12.2022 στις 12:30 μ.μ. ώρα Ελλάδας,  στο πλαίσιο της σειράς διαδικτυακών σεμιναρίων “Friday Frontiers” της ευρωπαϊκής υποδομής DARIAH.
Τα διαδικτυακά σεμινάρια Friday Frontiers δίνουν τη δυνατότητα σε ερευνητές, επαγγελματίες και ενδιαφερόμενους από την ευρύτερη κοινότητα του DARIAH και πέραν αυτής να ενημερωθούν για την τρέχουσα έρευνα, τις βέλτιστες πρακτικές και τον κοινωνικό αντίκτυπο, καθώς και για διαφορετικά εργαλεία και μεθόδους στην επιστημονική πρακτική των ψηφιακών ανθρωπιστικών επιστημών. Η παρακολούθηση όλων των διαδικτυακών σεμιναρίων είναι δωρεάν και όλες οι παρουσιάσεις καταγράφονται και δημοσιεύονται σε μεταγενέστερη ημερομηνία στο DARIAH-Campus.

Αντικείμενο της παρουσίασης της Αγιάτης Μπενάρδου είναι το διεπιστημονικό έργο “Block 15” (2020-2023) που υλοποιείται από το Τμήμα Πληροφορικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και επικεντρώνεται στο διαβόητο Block 15 του στρατοπέδου συγκέντρωσης Χαϊδαρίου, του μεγαλύτερου γερμανικού στρατοπέδου συγκέντρωσης στην Ελλάδα της Κατοχής. Με τη χρήση τεχνικών ψηφιακής αφήγησης και εμβυθιστικών τεχνολογιών, το μη επισκέψιμο κτήριο καθίσταται προσβάσιμο στο ευρύ κοινό. Μέσω ενός πρωτότυπου, διαδραστικού σεναρίου πρώτου προσώπου που βασίζεται σε πρωτογενείς αρχειακές πηγές και την εφαρμογή ψηφιακής αφήγησης, η υπό ανάπτυξη εμβυθιστική εμπειρία VR όχι μόνο επαναφέρει στη ζωή το πραγματικό μνημείο που είναι το Block 15, αλλά λειτουργεί και ως υπενθύμιση των φρικαλεοτήτων και των βασανιστηρίων που επέβαλαν οι Ναζί στους κρατούμενους, σε μια προσπάθεια να αναδείξει έναν  χώρο “δύσκολης κληρονομιάς”.

Η παρακολούθηση της παρουσίασης είναι ελεύθερη αλλά απαιτείται εγγραφή. Εγγραφείτε εδώ