Η Ετήσια Εκδήλωση DARIAH 2022, με θέμα την “Αφήγηση (Storytelling)”, που διοργανώθηκε από το DARIAH ERIC σε συνεργασία με το Ερευνητικό Κέντρο ΑΘΗΝΑ στο πλαίσιο της Υποδομής ΑΠΟΛΛΩΝΙΣ και πραγματοποιήθηκε στις 31 Μαΐου – 3 Ιουνίου στο Ίδρυμα Ευγενίδου στην Αθήνα, ήταν η πρώτη υβριδική εκδήλωση του DARIAH μετά από δύο χρόνια πανδημίας και διαδικτυακών εκδηλώσεων.
Όπως ήταν αναμενόμενο, η εκδήλωσε αποτέλεσε ένα ζωντανό σημείο συνάντησης για την κοινότητα του DARIAH αλλά και πέρα από αυτήν, για ερευνητές, Ομάδες Εργασίας, ερευνητικά έργα, καθώς και για τα διοικητικά όργανα της DARIAH που είχαν επιτέλους την ευκαιρία να συναντηθούν δια ζώσης και να περάσουν μερικές μέρες γεμάτες συζητήσεις στην ηλιόλουστη Αθήνα.
Η εκδήλωση αυτή αποδείχθηκε μία από τις μεγαλύτερες του DARIAH, καθώς είχαμε τη χαρά να καλωσορίσουμε περισσότερους από 350 εγγεγραμμένους συμμετέχοντες από 41 χώρες, τόσο δια ζώσηες όσο και διαδικτυακά. Η υβριδική πτυχή επέτρεψε στους συμμετέχοντες και τους εισηγητές να συμμετέχουν στην εκδήλωση είτε από την Αθήνα είτε διαδικτυακά, να παρουσιάσουν την έρευνά τους, να ανταλλάξουν εμπειρίες, να εξερευνήσουν νέες ιδέες και να συζητήσουν μελλοντικές προκλήσεις. Το γενικό θέμα της φετινής εκδήλωσης ήταν η Αφήγηση (Storytelling).
Η δύναμη της αφήγησης ως στρατηγικής δημιουργίας αισθημάτων αλλά και γνώσης είναι βαθιά ενσωματωμένη στον ανθρώπινο πολιτισμό. Οι τρόποι με τους οποίους συγκεντρώνουμε, μοιραζόμαστε και χρησιμοποιούμε τις ιστορίες μάς λένε πολλά για το ποιοι είμαστε, πώς διασκεδάζουμε και πώς εκπαιδευόμαστε, πώς χτίζουμε ταυτότητες και πώς κατανοούμε τον κόσμο, πώς σχετιζόμαστε με το παρελθόν και το μέλλον μας. Η ετήσια εκδήλωση DARIAH 2022 είχε στόχο να αναδείξει τη δύναμη της αφήγησης στις Τέχνες και στις Ανθρωπιστικές Επιστήμες. Εξετάζοντας τις ερευνητικές μας πρακτικές και υποδομές μέσα από το πρίσμα της αφήγησης, στοχεύσαμε στο να οικοδομήσουμε εννοιολογικές γέφυρες μεταξύ των τεχνών, της τεχνολογίας, των ανθρωπιστικών επιστημών και όχι μόνο.
Η φετινή εκδήλωση ξεκίνησε με συνεδριάσεις των διοικητικών οργάνων της υποδομής DARIAH και ακολούθησαν τρεις ημέρες συνεδρίων με πάνελ, ανακοινώσεις, δύο προσκεκλημένες ομιλίες και poster sessions.
Πιο συγκεκριμένα, το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιελάμβανε:
- Δύο προσκεκλημένες διαλέξεις με θέμα την αφήγηση: μία εναρκτήρια ομιλία από τον Καθηγητή Andrew Perkis (NTNU Trondheim, Επικεφαλής του NTNU ARTEC) και μία καταληκτήρια ομιλία από την Καθηγήτρια Δημιουργικής Γραφής Louise Welsh (Πανεπιστήμιο Γλασκώβης)
- Ενημερωτικές συνεδρίες με θέματα τη θεωρία της αφήγησης, μελέτες περίπτωσης, και την αφήγηση σε θέματα πολιτιστικής κληρονομιάς
- Συνεδρίες σχετικά με την αφήγηση ιστοριών και τις συμμετοχικές μεθόδους, το Heurist ως πλατφόρμα για αφήγηση με βάση τα δεδομένα, την αφήγηση της ιστορίας της γυναικαίεας λογοτεχνίας, κ.λπ.
- Poster sessions και demos
- Ολομέλειες με τους Διευθυντές DARIAH και τα Θεματικά Έργα 2020-2021
- Μια μουσική παράσταση από το Nadar Ensemble, ένα από τα χρηματοδοτούμενα Θεματικά Έργα 2020-2021
- Παρουσίαση της πλατφόρμας GoTRIPLE (TRIPLE project)
- Εσωτερικές συναντήσεις οργάνων του DARIAH
Τη διοργανωτική ομάδα του Ερευνητικού Κέντρου ΑΘΗΝΑ υποστήριξαν εθελόντριες φοιτήτριες και εθελοντές φοιτητές του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών στις Ψηφιακές Μεθόδους στις Ανθρωπιστικές Επιστήμες του Τμήματος Πληροφορικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Σχετικοί σύνδεσμοι: